Blijf op de hoogte van Limeta

Limeta op handelsmissie in Brazilië

Ook SBS6 gaf aandacht aan de handelsmissie: http://www.kijk.nl/video/KrsuRzH4MWCX

Grootste handelsmissie ooit vertrekt maandag naar Brazilië

Jacqueline van LimetaMet het WK voetbal en de Olympische Spelen in aantocht, stuurt Nederland alvast een team vooruit naar Brazilië. De grootste handelsmissie ooit, vertrekt maandag met zo’n 170 bedrijven naar Rio de Janeiro om te scoren.

Als het aan Jacqueline van der Weijden ligt, wapperen straks op en rond de stadions in Brazilië alle vlaggen aan háár masten. Het bedrijf Limeta telt drie medewerkers, maar dat belemmert de 39-jarige directeur-eigenaar niet om wereldwijd zaken te doen. ,,Je moet groot denken. Ik heb net voor het eerst in het buitenland verkocht. Op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo en op het Surinaamse vliegveld Zanderij staan 75 van onze aluminium vlaggenmasten.”**

De nationale, economische missie biedt een hoop voordelen, vindt de baas van het bedrijfje in Bodegraven. ,,Ze zoeken zakenpartners voor je. Zo kan ik in één week heel veel contacten leggen met de aannemers die de stadionbouw doen. En met mensen die shoppingmalls bouwen. In Nederland doen we immers ook woonboulevards, en bijvoorbeeld McDonald’s. Trouwens: de langste aluminium vlaggenmast van Nederland, van 19 meter bij de RAI, is ook van ons.”

Van der Weijden denkt in Brazilië een goed verhaal te hebben. ,,Mijn vader, die vroeger het familiebedrijfje leidde, was de uitvinder van de speciale mast met banierhouder. Zo rolt de vlag nooit om de mast heen en blijft hij even goed zichtbaar als het windstil is. Bovendien draait de mast zelf met alle winden mee. Daarmee kan ik ervoor zorgen dat elke vlag in Brazilië er altijd netjes uitziet.”

Ook andere kleine bedrijven ruiken kansen, zoals Oranjecamping bv die voetbalfans straks hun eigen thuishonk wil bieden en kleine ondernemers, gespecialiseerd in stadionveiligheid. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) kijkt tegenwoordig over de grens, weet ook Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland en zakelijk delegatieleider.

,,Met drie man personeel kun je een multinational zijn,” zegt Biesheuvel. ,,Internet brengt de kosten van internationaal zakendoen flink omlaag. We gaan niet alleen naar Brazilië voor de sportevenementen. We komen met alles waar Nederland sterk in is, met kleine en grote bedrijven. Denk aan infrastructuur, havens, wegen, bruggen en waterwerk met onze architecten en ingenieurs, of onze bouwers van luxe jachten. Plus de hoogwaardige metaalbedrijven en de agrarische industrie waarin we tenslotte nummer 2 van de wereld zijn.”

15 jaar geleden was Brazilië nog een Zuid-Amerikaans ontwikkelingsland, legt Biesheuvel uit. ,,Nu is het een van de snelst groeiende landen, met 200 miljoen consumenten. Dat is een gigantische markt voor onze export. De hele wereld wil zakendoen met dit land. Daarom is het heel goed dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima de hele week meegaan met een vol programma. Dat is een prima signaal. Het helpt in de contacten, maar laat vooral zien dat Nederland voor een lange handelsrelatie gaat. Voor de Brazilianen zij wij als klein land toch belangrijk. Wij zijn als ervaren internationaal handelsland een interessante springplank naar Europa, dankzij onze havens en Schiphol.”

Zelf wil Biesheuvel er ook contacten leggen om Braziliaanse investeringen in Nederlandse bedrijven mogelijk te maken. ,,Want wij kunnen bedrijven daar weliswaar een handje helpen, maar de Brazilianen kunnen dat zeker ook bij ons.”

**Limeta exporteerde al eerder vlaggen en vlaggenmasten.

limeta-vlaggenmasten

Bron: ad.nl (tekst: Bart van Eldert. Foto: Joost Hoving)